Retket

Eläkkeensaajien syysretki Heinäveden Valamoon 5. - 7.9.2019

Torstaiaamuna 5.9. klo 8.00 lähdimme Atimakievarilta kauan odotetulle syysretkelle Heinäveden Valamoon. Meitä oli 30 + linja-auton kuljettaja Lauri Lehtoniemi. Matkanjohtajana toimi Hilkka Paalanen. Mukaan olisi mahtunut enemmänkin, mutta ehkä epätietoisuus luostarin maailmasta oli ollut esteenä. Olisi kannattanut lähteä mukaan!

Matka kulki Puolangan, Kajaanin, Iisalmen ja Kuopion kautta Joensuun tielle, josta poikettiin etelään. Matkalla pysähdyttiin pari kertaa jaloittelemaan ja nauttimaan virvokkeita. Papinniemeen saavuimme iltapäivällä kolmen jälkeen. Luostari ympäristöineen vaikutti heti ensinäkemältä mielenkiintoiselta. Hotelliin majoittumisen jälkeen meille oli varattu päivällinen luostarin ravintolassa, Trapesassa. Ruoka oli hyvää kotiruokaa ja sitä oli riittävästi. Ravintolassa oli vakituisten asukkaiden lisäksi runsaasti turisteja. Ruokailun jälkeen oli mahdollisuus osallistua luostarin iltapalvelukseen kirkossa. Monet meistä osallistuikin ortodoksiseen palvelukseen, joka poikkeaa luterilaisesta jumalanpalveluksesta. Illalla oli vielä aikaa tutustua luostarin matkamuistomyymälään sekä viinikauppaan.

Perjantaiaamuna aamuvirkut matkalaiset osallistuivat klo 6 alkavaan aamupalvelukseen. Jotkut ehtivät käydä luostarin hautausmaalla ennen aamupalaa. Runsaan aterian jälkeen ohjelmassa oli luostarialueen esittely oppaan johdolla. Saimme perinpohjaiset tiedot luostarin muutosta Laatokan Valamosta Heinävedelle sekä laitoksen nykytoiminnasta. Kävimme vanhassa kirkkosalissa sekä uudessa kirkossa. Mielenkiintoinen kierros. Oppaalle esitettiin moninaisia kysymyksiä. Lyhyen lepotauon jälkeen ohjelmassa oli laivaristeily Juojärvellä, joka kesti tunnin verran. Ilmassa oli ukkosen vaaraa, mutta hyvin risteily sujui ilman vesisadetta ja ukkosta. Laivan miehistö kertoi järven ympäristön historiaa. Osa meistä istui urhoollisesti yläkannella tuulessa ja osa hakeutui sisätiloihin. Kanttiinissa oli tarjolla kahvia ja virvokkeita sekä luostarin alkoholijuomia. Juomat loppuivat kesken, varsinkin luostarin viski!

Risteilyn jälkeen oli aikaa tehdä ostoksia: valinnanmahdollisuuksia oli paljon. Kello viideksi meille oli varattu viini - ja viskiesittely. Luostarin viinitilan hoitaja isä Andreas esitteli meille asiantuntevasti, 21 vuoden kokemuksella, viinien sekä viskin valmistusvaiheet. Tehdaskierroksen jälkeen siirryttiin viintupaan maistelemaan paikallisia tuotteita. Saimme myös opetuksen, miten viskia tulee nauttia ilman yskänpuuskia. Viinimaistajaiset olivat alkuna illanvietollemme. Matkaan sisältyi slaavilainen illallinen paikallisessa ravintolassa. Meille oli katettu upea ruokapöytä monine  herkullisine ruokalajineen ja tietysti juotiin paikallisia ruokaviinejä. Pukeuduimme iltaa varten vähän paremmin, ja sen olivat huomanneet toiset matkalaisetkin. Meillä oli erittäin hieno ilta retken päätteeksi.

Lauantaiaamuna aamupalan ja ikoninäyttelyyn tutustumisen jälkeen lähdimme kotimatkalle. Pysähdyimme Kuopion torille maistelemaan paikallisia herkkuja, ja jatkoimme matkaa viitostietä Suomussalmen kautta Taivalkoskelle. Kotona olimme hyvissä ajoin ennen iltaa ja monet huuhtoivat matkapölyt saunassa. Oli hyvä reissu. Kiitos matkakumppaneille ja matkanjohtaja Hilkalle.